Slaapgewoonte en beroertrisico
Beroertes komen vaak plotseling op de proppen, zonder duidelijke waarschuwingstekens. We kennen al een aantal risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, roken, hoge cholesterol, stress, lichamelijke inactiviteit, diabetes en alcoholgebruik. Maar volgens recente bevindingen spelen minder voor de hand liggende zaken ook een rol, zoals hoe lang en hoe goed we slapen en vooral wanneer we in slaap vallen.
Bij dit onderzoek waren de deelnemers gemiddeld 61 jaar oud en 58% waren vrouwen. Ze droegen een polssensor voor een periode van een week, zodat nauwkeurig kon worden bijgehouden wanneer ze sliepen en wakker waren. Opmerkelijk is dat niemand in deze groep al hartziekten had of kampte met slapeloosheid of slaapapneu. In de zes jaren na de metingen werden er meer dan 3.000 gevallen van hart- en vaatziekten, waaronder beroertes, geregistreerd.
Verschillende slaaptijden en je risico
Uit de studie bleek dat mensen die tussen 22:00 en 22:59 uur gaan slapen, het laagste risico lopen op een beroerte. Wie na middernacht naar bed gaat, loopt ongeveer 25% meer kans op hart- en vaatziekten (misschien komt dit doordat je ‘s ochtends minder snel het zonnetje te pakken krijgt, wat belangrijk is voor het opstarten van je biologische ritme). Voor mensen die tussen 23:00 en 23:59 uur inslapen, nam het risico met 12% toe en degenen die vóór 22:00 uur naar bed gaan, hadden een verhoogd risico van 24%.
Opvallend genoeg lijkt dit verhoogde risico vooral bij vrouwen te spelen. Dit geeft aan dat mannen en vrouwen verschillend kunnen reageren op veranderingen in hun dag/nachtritme (iets wat onderzoekers nog verder willen uitzoeken).
Wat zit er achter dat hogere risico?
Onderzoekers vermoeden dat het endocriene systeem bij vrouwen anders reageert op veranderingen in slaappatronen, wat kan bijdragen aan het hogere risico. Dr. David Plans, die de studie leidde aan de Universiteit van Exeter, verwoordt het zo: “Het moment waarop je in slaap valt lijkt te vallen op een specifiek onderdeel van de 24-uurs cyclus, en elke afwijking daarvan kan schadelijk uitpakken voor de gezondheid.” Vooral inslapen na middernacht wordt gezien als problematisch, omdat je dan ‘s ochtends minder vaak van het natuurlijke ochtendlicht geniet (dit zonlicht helpt namelijk bij het ‘resetten’ van je biologische klok).
Op naar meer onderzoek
Hoewel de resultaten misschien wat verontrustend klinken, bieden ze ook kansen om met een handje erbij te helpen door kleine aanpassingen in onze dagelijkse gewoonten. Er is echter nog meer onderzoek nodig om exact te begrijpen hoe specifieke slaaptijden het risico op hart- en vaatziekten verhogen, met name bij vrouwen.
Deze resultaten laten zien dat een simpele aanpassing in je bedtijdroutine mogelijkheden biedt om je risico op serieuze gezondheidsproblemen te verlagen. Het onderzoek zet iedereen aan tot nadenken over eigen slaapgewoonten en stimuleert verdere studies om deze verbanden nog beter te doorgronden.