Ze doen het allemaal zonder het te beseffen: hét teken van een lager IQ

Het vermogen om fouten toe te geven: een teken van intelligentie
Het vermogen om fouten toe te geven: een teken van intelligentie

In deze tijd waarin sociale media zoals TikTok een enorme rol spelen in ons dagelijks leven, heeft Julian de Medeiros, een Britse promovendus en filosoof aan de Universiteit van Kent, met zijn ideeën over intelligentie flink de aandacht getrokken. De Medeiros, die zich bezighoudt met politieke theorie, heeft een video gemaakt die de ronde deed en ons laat nadenken over wat écht wijst op slimheid. Zijn idee draait om iets wat vaak over het hoofd wordt gezien: hoe belangrijk het is om je fouten toe te geven.

Fouten niet erkennen

Julian de Medeiros stelt dat een van de duidelijkste tekens van minder slim zijn, is dat mensen weigeren hun fouten toe te geven. Wie altijd maar anderen de schuld geeft voor hun eigen problemen, toont vaak weinig zelfreflectie en introspectie (wat simpelweg betekent dat ze niet stil staan bij hun eigen gedrag). Dit soort gedrag lijkt erop gericht te zijn om verantwoordelijkheid te ontlopen en wijst op een gebrek aan emotionele volwassenheid. De historische woorden van Ernest Bevin, een bekende Britse politicus uit de jaren ’40, passen hier perfect bij: “Les personnes peu intelligentes cherchent toujours un bouc émissaire.”

Onderzoek op psychologisch vlak ondersteunt dit idee: mensen die als slim worden gezien, hebben meestal een beter vermogen tot zelfkritiek en introspectie. Ze durven naar zichzelf te kijken en willen zich continu verbeteren. Zo leren ze van hun ervaringen en passen ze hun gedrag aan.

Zelfreflectie als slimme eigenschap

Zelfreflectie, zelfanalyse en het bewustzijn van jezelf worden vaak gezien als tekenen van slimheid. Mensen die wat tijd voor zichzelf nemen om na te denken, blijken vaak beter in staat om ingewikkelde problemen op te lossen en creatieve oplossingen te bedenken. Dit vermogen om even stil te staan bij je eigen handelen maakt deel uit van een breder pakket aan vaardigheden die met emotionele slimheid te maken hebben.

Een voorbeeld uit het dagelijks werkleven: een collega die de “racistische printer” of “Mercure rétrograde” de schuld geeft voor zijn fouten, laat zien dat hij de verantwoordelijkheid liever ontwijkt. Dit illustreert hoe lastig het soms kan zijn om je eigen tekortkomingen onder ogen te zien.

Verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen is onlosmakelijk verbonden met slimheid. Gewoon kunnen zeggen “het is mijn fout” (of zoals we soms zeggen: “c’est ma faute”) laat zien dat je emotioneel volwassen bent en begrijpt dat persoonlijke groei begint bij jezelf. Als we onze eigen fouten erkennen, kunnen we leren en onszelf verbeteren.

Julian de Medeiros vat het zo samen: “Un signe que quelqu’un est intelligent, c’est sa capacité à être introspectif, à se critiquer lui-même et à vouloir évoluer.” Door deze manier van denken om tearmen, verbeteren we niet alleen ons eigen leven, maar maken we ook de wereld om ons heen een stukje beter.

De inzichten van Julian de Medeiros nodigen ons uit om eens goed stil te staan bij ons eigen gedrag en na te denken over onze bereidheid om de verantwoordelijkheid voor onze daden te nemen. In plaats van altijd maar de schuld bij anderen te zoeken of excuses te maken, kunnen we echt groeien door eerlijk naar onszelf te kijken. Zo bouwen we aan betere relaties en banen we de weg naar een succesvoller leven. Dus, waarom niet vandaag nog even reflecteren op je eigen fouten?